CELÁ ČEREŠNIČKA JE UŽITOČNÁ

Leto je okrem teplých slnečných lúčov
spojené aj so štrkaním pohárov, myslím nielen tých s ľadovým drinkom, ale zaváracími
pohármi.
Jahody a čerešne sú prvé, ktoré zavárame a uskladňujeme na jesenný, zimný a jarný čas.

Práve som dozavárala čerešne. Ja zaváram so soľou, aby som podchytila ich prirodzenú zloženie a chuť. Viac si možete prečítať tu: https://www.baja.sk/l/zavaranie-trochu-inak/
Keď som predtým brala z pivnice prázdne poháre a viečka, nazrela som do regála, za tmavý záves a jednej poličke boli už len dva kompóty, a to čerešňové..

Keďže sa zavárali ako prvé, aj ako prvé sa rýchlo minuli. Ešte sú tam ďalšie ovocné kompóty(slivky, jablka, hrušky), aj zeleninové.
Čerešne sú ovocie, ktoré radi jeme čerstvé, niekedy aj priamo zo stromu. Hneď ako sa nejaká čerešnička zapýri, už ju trháme. Sú dobré do koláčov, robíme z nich knedličky, zavárame.
Z takých zaváraných, vyčistených kôstiek, skoro až vybielených si niekto robí vankúšiky, ktoré sa nahrievajú a používajú pri bolestiach bruška, ucha. Vhodné je použiť kôstky aj na masáž chodiel (stačí nasypať takéto kôstky do debničky a potom v nej prešľapávať.
Čerstvá čerešňa má a jej nutričné hodnoty
Viete, že jedna šálka čerstvých čerešní obsahuje: 1.46g bielkovín, 87 kalórií a 2.9g vlákniny?
Kyselina listová - 6µg
Kyselina pantoténová - 0.275mg
Čitala som, že čerstvé čerešne (zdroj https://www.nazdravie.sk/ceresna/
- chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom
- podporujú stavbu kostí a zubov
- majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť
- pôsobia protizápalovo
- podporujú vylučovanie kyseliny močovej a ďalších škodlivých látok, čistia obličky
- obsahujú organicky viazaný jód čím podporujú správnu činnosť štítnej žľazy
- prospievajú srdcu a obehovej sústave
- vďaka obsahu antokyánom prispievajú k liečbe cukrovky
- pomáhajú pri paradentóze
- zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov a dnu
- majú mierny laxatívny účinok, pôsobia proti zápche
- pomáhajú pri redukcii hmotnosti
- posilňujú imunitný systém
- vytvárajú protirakovinovú imunitu
Celá čerešňa je užitočná, teda až na tých malých bielych červíčkov, ktoré radšej necháme z nich povychádzať von, do sladkého alebo octového kúpeľa.