CUKETOVO JABLKOVÉ PYRÉ S PUDINGOM

Veľmi sme si obľúbili toto pyré. Tým, že cuketa je taká neutrálna plodina, dá sa v kuchyni využiť všestranne. V minulosti som si osvojila jednoduchý recept, ktorý sa dá nazvať presnidávka alebo pyré. Avšak, aby to bolo lahodné a chutné, treba k tomu pridať ovocie. Väčšinou robievam toto pyré s jablkami alebo s marhuľami.
Musím sa priznať, že sa toto najrýchlejšie skonzumuje zo všetkých zavárenín, lebo to používame do raňajkových ovsených kaší, natieram s ním koláče a niekedy to len tak zjeme.
Môj rýchly recept:
Očistené jablká a cukety nastrúham, dám do hrnca a postavím na oheň. Pridám cukor, postupne vodu, podusím, rozmixujem. Postupne pridám škoricu, citrónovú šťavu, pudingový prášok, ktorý si vopred rozmiešam vo vode. Celé to ešte chvíľku povarím, nalejem do pohárov a dám sterilizovať.
PODROBNÝ RECEPT A POSTUP
1,5 kg jabĺk a cukety
½ litra vody
2 PL cukru
2 citróny
1 balíček vanilkového pudingu
2 PL mletej škorice
POSTUP
1.
Očistené a nastrúhané jablká a cukety dáme do veľkého hrnca. Pridáme cukor a dáme dusiť.
2.
Postupne podlievame vodou, dusíme a miešame.
3.
Nastrúhanú zmes približne po 20 minútach rozmixujeme.
4.
Vanilkový puding zatiaľ rozmiešame s trochou vody. Do rozmixovanej zmesi pridáme škoricu, citrónovú šťavu a puding. Všetko spolu ešte rozmixujeme a dáme ešte na oheň 3 minúty povariť.
5.
Hotovú zmes môžeme napĺňať do pohárov.
6.
Poháre zatvoríme viečkami a dáme sterilizovať.
Sterilizácia v hrnci:
Poháre uložíme do hrnca s trochou vody (voda by mala siahať asi do dvoch tretín výšky pohárov), prikryjeme pokrievkou a dáme variť. Keď začne voda vrieť, zoslabíme plameň a necháme na miernom ohni sterilizovať asi 20 minút.
Sterilizácia v umývačke riadu:
Poháre poukladáme do umývačky. Pozor, pri sterilizácii (zaváraní) nepoužívajte žiadne čistiace a leštiace prostriedky, zásobníky musia byť prázdne. Potom nastavte na umývačke najdlhší program s tým, že teplota by mala byť 70 až 80 ° C. Program nechajte prebehnúť až do konca vrátane sušenia.
Nakoniec poháre vyberte a položte na suchú utierku viečkom dole a nechajte ich pomaly úplne vychladnúť. A máte hotovo!